De federale ministerraad heeft vandaag een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat de algemene regels voor de uitvoering van overheidsopdrachten vastlegt. Hierin staan ook een aantal maatregelen om de sociale dumping in overheidsopdrachten te bestrijden.
Het gaat om:
* De beperking van de keten van onderaanneming tot drie niveaus wanneer de opdracht wordt gegund aan een algemene aannemer (die daarna de verschillende posten verdeelt) en tot twee niveaus wanneer de opdracht al in loten is verdeeld;
* Het verbod voor de onderaannemers om hun deel van de opdracht volledig in onderaanneming te geven;
* De verhoogde transparantie in de onderaannemingsketen;
* De verplichting voor de onderaannemers om de wet met betrekking tot de erkenning van aannemers na te leven;
* Het nagaan van het gebrek aan uitsluitingsgronden in hoofde van de onderaannemers.
Met deze nieuwe bepalingen toont de regering dat ze vastberaden is om eerlijke concurrentie te voeren.
Bouwunie is tevreden dat de regering concrete maatregelen neemt om alvast op de eigen werven sociale dumping te vermijden. Deze maatregelen zijn meer dan welkom. Niet alleen bij overheidsopdrachten trouwens. De Belgische bouwbedrijven die met eigen werknemers werken, worden uit de markt geprijsd door goedkopere buitenlandse bedrijven. Die zijn hier heel actief, rechtstreeks of in onderaanneming. Bouwunie stelt vast dat er in 2016 opnieuw 11.000 meer gedetacheerden in de bouw actief waren dan in het jaar daarvoor.
Om hiertegen op te boksen blijft Bouwunie vragende partij voor een snelle loonlastenverlaging in de bouw van 6 euro per uur. Ook een betere en gerichtere fraudebestrijding is noodzakelijk.
het aandeel van de overheidsopdrachten in de totale activiteit van de bouw bedraagt zo’n 31%.
Bron:
www.bouwunie.be© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer