Vanaf 1 juli 2017 moeten onderaannemers een erkenning hebben bij uitvoeren van overheidsopdrachten

Gepubliceerd op 07-02-2017 15:02

Vanaf 1 juli 2017 moeten alle onderaannemers een erkenning hebben voor het uitvoeren van overheidsopdrachten. In de nieuwe reglementering die de Europese richtlijnen omzet en die op 1 juli 2017 van kracht gaat, wordt bijzondere aandacht besteed aan de strijd tegen sociale dumping. Zo zal onder meer bepaald worden dat voor opdrachten van werken, alle onderaannemers in de keten erkend moeten zijn overeenkomstig de wet van 20 maart 1991. Dit betekent concreet dat elke onderaannemer dient te beschikken over een Belgische erkenning of een gelijkwaardige buitenlandse erkenning, of kan aantonen dat hij op een equivalente manier voldoet aan de voorwaarden voor het bekomen van een erkenning.

foto: firma Engelen TVR Grondconceptfoto: firma Engelen TVR Grondconcept

Voor wie is deze nieuwe reglementering van toepassing?

Bij opdrachten van werken moet elke onderaannemer beschikken over een Belgische erkenning, een gelijkwaardige buitenlandse erkenning of kunnen aantonen dat hij op een equivalente manier voldoet aan de voorwaarden voor het bekomen van een erkenning.

Geldt de vereiste om erkend te zijn voor alle opdrachten?

Deze erkenningsvereiste geldt, zoals voordien, niet voor alle opdrachten. Het geldt niet voor de overheidsopdrachten: * waarvan de bedragen lager zijn dan 75000 euro voor de hoofdcategorieën;  * en 50000 euro voor de ondercategorieën.

Wat nu?

Werk je als hoofaannemer regelmatig samen met onderaannemers, dan doe je er goed aan te controleren of jouw onderaannemers beschikken over de juiste erkenning. Is dat niet het geval, dan moet je je onderaannemers aansporen om de aanvraag van een erkenning tijdig te doen.

Wil je in de toekomst in aanmerking blijven komen om als onderaannemer betrokken te zijn bij de uitvoering van overheidsopdrachten, dan heb je sowieso een erkenning voor overheidsopdrachten nodig. Bouworganisaties Confederatie Bouw en Bouwunie kunnen u verder helpen met de erkenningsaanvraag. Het aanvragen van een erkenning voor overheidsopdrachten is sterk gereglementeerd en vraagt een grondige analyse. Bovendien gaat de erkenningsaanvraag gepaard met het samenstellen van een uitgebreid administratief dossier. Wanneer dit compleet is, wordt dit voorgelegd aan de Erkenningscommissie van de FOD Economie. Als je erkenningsaanvraag succesvol is, dan ben je direct voor vijf jaar erkend.

(bron: Confederatie Bouw / Bouwunie)

Meer info over de "erkenning der aannemers" (klik hier)

 

Zoeken naar een onderaannemer:

www.wegenbouw.be/bedrijf/zoeken