De stad Oostende drijft de strijd met sociale dumping op. Ze legt de verplichting op om in grote overheidsopdrachtendossiers de in België toepasselijke minimumlonen te betalen. De Belgische en buitenlandse inschrijvers op overheidsopdrachten en hun eventuele onderaannemers zullen een "verbintenis inachtneming minimumloon" bij hun offerte moeten voegen. Wie die verbintenis tot het betalen van de Belgische wettelijke minimumlonen niet naleeft, riskeert een boete of de opdracht kan zelfs ingetrokken worden. Dit initiatief om sociale dumping in overheidsopdrachten aan banden te leggen, verdient navolging volgens Bouwunie.
Bouwunie is tevreden met dit initiatief van de stad Oostende en hoopt dat andere openbare besturen dit voorbeeld volgen. Ondanks de resem aan al genomen maatregelen, worden onze werven nog steeds overstelpt met buitenlandse bedrijven die hun werknemers minder loon uitbetalen dan het verplichte wettelijke minimumloon. Hierdoor prijzen ze op oneerlijke manier de Belgische bouwbedrijven uit de markt.
Het initiatief van Oostende past eveneens in de op stapel staande omzetting naar Belgisch recht van de Europese Handhavingsrichtlijn. Hierin zit een nieuwe hoofdelijke aansprakelijkheidsregeling voor lonen, zowel voor niet-particuliere opdrachtgevers als voor aannemers. En ook hier is een ondertekende verklaring tot betaling van de correcte minimumlonen nodig.
De bouwsector werkt zelf hard om sociale dumping actief te bestrijden. Volgens Bouwunie is het noodzakelijk dat de opdrachtgevers deze strijd mee aangaan. “Iedereen in de bouwketen heeft hierin zijn aansprakelijkheid en zijn rol te spelen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie. “Opdrachtgevers kunnen op die manier actief meewerken om malafide bedrijven en al wie zich aan sociale dumping bezondigt te weren van de werven.”
(bron: Bouwunie)
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer