Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters maken geld vrij voor fietssnelwegen, goed voor 21,7 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Vlaamse middelen en geld uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) worden gebruikt voor 13 fietssnelwegprojecten. Missing links worden weggewerkt en langverwachte kunstwerken, zoals fietsbruggen of fietstunnels, worden eindelijk gebouwd. “We bieden een concreet alternatief voor de auto en de file”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.
Vlaanderen is al een fietsland in het weekend, als talloze wielertoeristen de baan op gaan. Tijdens de werkweek zijn we echter nog geen fietsland, want dan gaan we met z’n allen in de file staan. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil Vlamingen verleiden om ook in het woon- school- en werkverkeer voor de fiets te kiezen: “Ik investeer in vlotte en veilige fietsverbindingen: keiharde argumenten die chauffeurs kunnen bekeren tot de fiets”.
Weyts zet sterk in op fietssnelwegen: hoogwaardige fietsverbindingen in een eigen bedding, die belangrijke woon- en werkkernen verbinden voor fietsers. Fietssnelwegen vermijden zoveel mogelijk conflicten met de auto en zijn dankzij hun veiligheid, snelheid en comfort erg aantrekkelijk voor pendelaars.
De ambitie is om 80 nieuwe fietssnelwegen te realiseren. Nu wordt er geld vrijgemaakt voor de realisatie van 13 fietssnelwegprojecten, met een gezamenlijke waarde van 21,7 miljoen. Het geld wordt gericht geïnvesteerd in het aanleggen van fietstunnels en het wegwerken van ‘missing links’. De fietssnelwegen worden zo op cruciale punten uitgebreid en vlotter en veiliger gemaakt. Zo worden er fietsbruggen gebouwd in Aalst, Dendermonde, Gent, Berchem en Herentals. Er komen fietstunnels in Leuven, Gent, Mortsel en Geel.
Het geld komt voor een groot deel (8,2 miljoen euro) uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De EFRO-middelen worden beheerd door de diensten van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters: “Het ondersteunen van fietssnelwegen past in onze visie om te evolueren naar een koolstofarme economie. De fietssnelwegen zijn daar als snelle, veilige en milieuvriendelijke oplossing zeker een onderdeel van. En als minister van Sport kan ik het gebruik van de fiets in woon-werkverkeer alleen maar toejuichen.”
Minister Weyts legt bovenop de EFRO-fondsen met nog eens 5,5 miljoen euro uit zijn bestaande investeringsbudgetten voor de fiets. Andere partners, zoals bijvoorbeeld de provinciale en lokale besturen, leggen de rest bij, zodat uiteindelijk 13 projecten met een gezamenlijke waarde van wel 21,7 miljoen euro gerealiseerd kunnen worden.
Het is de bedoeling om nu snel - nog binnen de 6 maand – met de verschillende projecten van start te gaan. Ten laatste binnen 3 jaar moeten alle 13 projecten volledig voltooid zijn.
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer