Ook wegenbouw werd vertegenwoordigd op BouwForum

Gepubliceerd op 01-03-2016 09:25

Op de openingsdag van Batibouw op donderdag 25 februari 2016 vond opnieuw het jaarlijkse BouwForum plaats, dit jaar rond het thema Oog voor talentvol vakmanschap. Het woord werd genomen door verschillende bestuurders en zaakvoerders van bouwbedrijven. Zo ook door Mieke Frijters van de firma ATF Wegenbouw uit Zandvliet.

Het accent wordt gelegd op vakmanschap en traditie, op de nieuwe uitdagingen en de veranderingen in de sector en op het steeds toenemende belang van een goede samenwerking, coördinatie en integratie van de verschillende beroepen van morgen. De vraag was met name hoe we dit in de praktijk aanpakken. Gaan de machines de taken van de mensen overnemen? Hoe gaan wij als aannemers om met deze veranderingen?

Het verhaal van Mieke Frijters (ATF Wegenbouw) op het BouwForum:

"Ik run een familiebedrijf van bijna 100 werknemers, genaamd ATF dat actief is in infrastructuurwerken. Onze klanten zijn de overheid, Openbare besturen, Aquafin, en de Chemische en Petrochemische industrie in en rond de haven van Antwerpen. We willen toch allemaal graag hogere rendementen halen dus ligt het voor de hand  om over te schakelen naar moderne machines. Maar ook daarvoor hebben we vakmannen nodig, die deze moderne machines kunnen bedienen.

In onze branche zal bijvoorbeeld de schop die de riolering vrij graaft, vervangen worden door de zandzuigwagen. Op deze manier wordt er op een veilige manier het zand rond kabels en buizen opgezogen zonder schade aan te richten, daarbij zal het ook de rug gespaard worden van deze vakman. Deze machines zullen ook met de grootste zorg en passie bediend moeten worden, anders zal je er geen rendement mee halen. Dus daar zullen we onze mensen voor moeten warm stomen.

Hoe wij dat doen?

We betrekken onze mensen vooral bij onze nieuwe investeringen. Motiveren ze om bijvoorbeeld naar een beurs te gaan, geven ze een boodschappenlijst mee waarbij ze mee op zoek moeten gaan naar ons nieuw te investeren stuk of we laten door hen machines testen op de werf en vragen wat hun bevindingen erover zijn. Op deze manier denken ze graag mee en voelen ze zich betrokken en gewaardeerd. Er wordt ook naar hun mening gevraagd.

Ook dat is iets waar de huidige generatie heel veel belang aan hecht, speel daar op in.

Betrokkenheid, deel uitmaken van een toffe groep.  Het samenhorigheidsgevoel, dat vinden ze super belangrijk De tijd van 'niet zeuren, maar schuppen' is echt wel voorbij.  Ze zijn trots op hun machine, hebben het gevoel dat ze hem zelf mee gekozen hebben.  Het voelt of deze machine van hun eigen is.

Mijn mannen zijn "happy people with a passion for Safety"'?

Hoe dat komt?  Dat is een mentaliteit binnen het bedrijf dat je van hogerhand probeert op te leggen. En je zorgt dat je eigen mensen ambassadeur worden van deze beleidsvisie en dat ook zij deze boodschap mee uitdragen. Bij ons ben je niet zo stoer als je je trilplaat start zonder gehoorbescherming, die tijd is passé. Toch hebben wij zeker geen 'watjes' in dienst!

Daarbij organiseren we interactieve opleidingen in het bedrijf. Ik hoor u al denken, oei dat kost een massa geld! Niet productief... en niet bezig met onze corebusiness. Klopt, kost inderdaad geld, maar ik heb nu ook al jaren de ervaring wat je er voor terug krijgt. Daarom wil ik dit graag met jullie delen. Mensen binnen je bedrijf namelijk je grootste investering.

Hoe wij dit aanpakken?

Opleidingen zijn bij ons op vaste tijdstippen in het jaar Onze mannen kijken daar ook echt naar uit, omdat het ook 'fun' is. Wij organiseren dit de dag voor het bouwverlof en het Kerstverlof. Het moment waarbij ze bij veel bouwbedrijven al 'pinten gaan pakken' of de BBQ aansteken. Wat trouwens ook geld kost. De voorbereiding is al top. Dat op zich is bij ons al teambuilding. Bij ons zijn dit geen dagen dat we onze bouwvakkers een hele dag op een stoeltje gaan zetten. Nee, het zijn altijd interactieve opleiding, die we echt zelf in elkaar steken, en soms maken we hier ook gebruik van externe partners, Het draait altijd rond thema kwaliteit veiligheid gezondheid of milieu. Een combinatie dus van leren en fun samen met je collega's.

De eerste week na het Kerstverlof, organiseren wij voor het ganse bedrijf een opleidingsweek. Ze worden samengesteld naar gelang de behoefte van het bedrijf en de werknemer En ze worden ook gegeven en samengesteld door onze eigen 'vakmensen', in combinatie met externe lesgevers. Voor al deze opleidingen bestaan er allerlei creatieve formules ivm terug betalingen. Vraag hier zeker eens advies bij je Confederatie en FVB, zij begeleiden je hier echt graag in."

www.atf.bewww.bouwforum.be
de schop die de riolering vrij graaft, wordt vervangen door de grondzuigwagende schop die de riolering vrij graaft, wordt vervangen door de grondzuigwagen