Meer investeringen en onderhoudswerken nodig!
De sector van de infrastructuurwerken maakt moeilijke tijden door. Vooral het gebrek aan opdrachten op de openbare markt en de te lage inschrijvingsprijzen van collega’s zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken. Hoe kleiner de te verdelen koek, hoe scherper de concurrentie en hoe zwaarder de druk op de prijzen. Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwunie bij haar leden uit deze sector. Behalve het lage aantal opdrachten, speelt ook het probleem van deloyale concurrentie. 83% van de ondervraagde bedrijven zegt daar last van te hebben. Iets meer dan de helft ziet de oneerlijke concurrentie alleen maar toenemen. Het gaat dan in de eerste plaats om concurrentie via goedkopere buitenlandse bedrijven die in onderaanneming werken (aldus 68%) of via buitenlandse of Belgische schijnzelfstandigen (56%). Daarnaast ervaren de infrabedrijven ook concurrentie van buitenlanders die hier als hoofdaannemer opereren (24%) en van Belgische bedrijven die actief zijn in een ander (verkeerd) paritair comité of die misbruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid (18%). Oneerlijke concurrentie wordt dus gevoerd via het niet respecteren van regels en voorschriften, zowel op het vlak veiligheid en milieu, of door het gebruik van minderwaardige of niet-gekeurde materialen, via technische en kwalitatieve shortcuts, … Alles om de kosten zo laag mogelijk te houden.
“Overheden en nutsbedrijven moeten dringend meer investeren en onderhoudswerken laten uitvoeren om de infrastructuur kwalitatief in orde en modern te houden. Alleen op die manier kan het werkvolume in onze sector terug op peil worden gebracht. De tijd dringt ook voor een eerlijk bouwondernemingsklimaat met transparante, concrete, stabiele en eenvoudige regels waar iedereen zich aan houdt. De huidige situatie is onhoudbaar en ondermijnt de sector”, zegt Ilse Baeck van nutsinfrastructuurbedrijf Canalco en ondervoorzitter van Bouwunie infrastructuurwerken.
Om het werkvolume op te krikken, heeft 61% van de ondervraagde bedrijven het afgelopen jaar nieuwe opdrachtgevers of nieuwe markten gezocht. 37% heeft die ook gevonden. 63% is van plan om nu en in de komende maanden op zoek te gaan naar nieuwe opdrachtgevers of markten.
Werkvolume te laag: op 2 jaar tijd gingen meer dan 2.000 Vlaamse jobs verloren
Tussen begin 2013 en begin 2015 gingen in de Vlaamse infrabedrijven meer dan 2.000 arbeidersjobs verloren. In de enquête van Bouwunie geeft 29% van de bedrijven aan dat ze in het laatste half jaar één of meer personeelseden moesten ontslaan omdat er te weinig werk was om hem/haar aan de slag te houden. Voor het volgende half jaar verwacht 27% met minder personeel te gaan werken. Deze ontslagen komen bovenop de grote afslankingsronde die de sector al voerde.
“We merken in de sector dat er in de plaats een pak buitenlandse arbeiders die bij buitenlandse bedrijven werken, bijgekomen zijn benadrukt Hervé Demeyere, bestuurslid van Bouwunie infrastructuurwerken en zaakvoerder van Persyn NV.
De correcte vergoeding voor kwaliteitsvolle werken
Gevraagd naar de winstgevendheid van de opdrachten die de infrabedrijven uitvoeren en dus naar de prijzen die ze kunnen aanrekenen, valt op dat deze te wensen overlaten bij opdrachten van openbare besturen en vooral bij deze van de nutsbedrijven waar bijna de helft van de bedrijven met break-even en 9% zelfs met verlieslatende prijzen moet werken. Ook het uitvoeren van openbare werken gebeurt volgens 15% van de bedrijven met verlies. De redenen die de bedrijven hiervoor opgeven, zijn ook hier het gebrek aan voldoende opdrachten (te veel spelers op een krappe markt waardoor velen te lage prijzen indienen om toch maar aan het werk te kunnen blijven) en de zware regelgeving en administratieve rompslomp die kosten vaak nodeloos verhogen. Bouwunie-leden vragen om abnormaal lage prijzen te weren bij openbare aanbestedingen maar daarnaast ook meer gewicht te geven aan andere criteria dan prijs alleen. Bouwunie wil hierover een uitgebreid en grondig overleg.
Sector verwelkomt digitale planafhandeling via KLIP
Het voorkomen van schade aan kabels en leidingen veroorzaakt door grond-of graafwerken ligt de infrastructuurbedrijven nauw aan het hart. Bouwunie is al jaren vragende partij voor een correcte atlas van de ondergrond, een digitale databank met de juiste ligging van alle nutsleidingen die de bedrijven op een eenvoudige en snelle manier kunnen raadplegen. Op 1 januari 2016 treedt het nieuwe KLIP-decreet in werking. Vanaf dan is de digitale planafhandeling via het KLIP verplicht. 81% van de ondervraagde bedrijven is daarvan op de hoogte. 73% zegt er klaar voor te zijn. Wie nog niet klaar is, moet vooral zijn personeel (73%) en/of tablets (46%) of de juiste printers (9%) kopen.
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer