Terugval wegenwerken ook moeilijkheid voor recyclagebedrijven

Gepubliceerd op 15-04-2015 12:05
Door het terugvallen van de gemeentelijke investeringen in publieke werken, dreigen er ook problemen bij de recyclage van bouw- en sloopafval. Steenpuin wordt in Vlaanderen immers vooral gerecycleerd tot granulaten. Deze granulaten kennen vooral hun afzet in openbare werken waar ze als funderingsmateriaal worden gebruikt. Zo werd er in 2014 meer dan 12,5 miljoen ton puin gerecycleerd in Vlaanderen. Deze granulaten kennen nauwelijks een export en moeten vooral lokaal een gebruik vinden.
bron foto: naessenshydraulics.combron foto: naessenshydraulics.com

Nogal wat recycleurs van bouwpuin zitten momenteel met heel wat stocks. Deze voorraden zullen ze pas kwijt kunnen indien er terug meer afzetmogelijkheden ontstaan, door extra publieke werken. Zoniet, dan dreigen de vergunde opslagcapaciteiten vol te geraken zodat ook geen bouw- en sloopafval meer kan aanvaard worden voor recyclage.

FEBEM hoopt op een snelle hervatting van de investeringen in publieke werken. De federatie vraagt dat ondertussen in de werken die toch worden uitgevoerd het gebruik van secundaire grondstoffen zoals puingranulaten zou worden gemaximaliseerd en het gebruik van primaire grondstoffen tot een minimum beperkt.

(bron: FEBEM)

www.febem-fege.beKaart met breekwerven op wegenbouw.be