Eurodal uit Grobbendonk heeft jaren geleden al geanticipeerd op de nakende problematiek van de waterhuishouding en ontwikkelde daarom het Hydrops® systeem om regenwater op te vangen, om het daarna te laten infiltreren of vertraagd af te voeren.
Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, wil het grondwaterniveau in Vlaanderen opnieuw op peil te krijgen. Alhoewel in Vlaanderen de regen met bakken naar beneden komt, is het grondwaterpeil gezakt en moeten we zelfs drinkwater invoeren uit Wallonië en het buitenland. Centraal in deze problematiek is dat we in Vlaanderen meer moeten inzetten op de infiltratie van regenwater. Hydrops® van Eurodal is een onfeilbaar waterinfiltratiesysteem dat al jaren zijn diensten bewijst op het terrein.
Ook Professor Berlamont van de Afdeling Hydraucila van de K.U. Leuven doet een oproep om slimmer om te gaan met ons regenwater. Op het eerste zicht misschien tegenstrijdig, maar in Vlaanderen zijn we kwetsbaar voor verdroging én overstroming. Het volledige artikel van Professor Berlamont vindt u in de Krant van Eurodal. Vraag uw exemplaar aan op info@eurodal.be.
Over Hydrops®
Hydrops® verzamelt regenwater met name op verharde terreinen. Het opgevangen regenwater gaat naar slib- en koolwaterstofafscheiders en vervolgens wordt het gezuiverde water tijdelijk gebufferd. Wanneer het water gebruikt kan worden door de eigenaar van het terrein (met name overheden of bedrijven) wordt het water ter plaatse gestockeerd in een watertank. Wanneer men het regenwater niet kan gebruiken, zorgt Hydrops® ervoor dat het regenwater opnieuw in de waterhuishouding terecht komt. Als de aard van het terrein het toelaat, infiltreert het regenwater traag in de ondergrond om daar het grondwaterpeil aan te vullen. Of het gebufferde water wordt met vertraging afgevoerd naar het openbare rioleringsnet en deze vertraging voorkomt een overbelasting van de lokale rioleringen.
Joke Schauvliege wil grondwaterpeil verhogen
Op initiatief van Joke Schauvliege, heeft de Vlaamse Regering op vrijdag 9 januari 2015 het investeringsprogramma-2016 voor de verbetering van grote waterzuiveringsinfrastructuren goedgekeurd. De waarde van het meerjarenprogramma 2016-2020 wordt op 800 miljoen euro geraamd. Bij de selectie van projecten werd voorrang gegeven aan werken waar de betrokken gemeenten gelijktijdig mee investeren. De gemeenten kunnen hiervoor gebruik maken van de gemeentelijke saneringsbijdrage die zij via de drinkwaterfactuur innen, en kunnen ook subsidies krijgen via het Vlaamse Gewest.
http://www.eurodal.be/nl/hydrops© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer