Rood doodshoofd
Je kan er moeilijk naast kijken: de affiches met de rode doodshoofden die sinds deze week langs de grootste Vlaamse wegen prijken. Zij maken deel uit van de nieuwe sensibiliseringscampagne van het Agentschap Wegen en Verkeer om bestuurders aan te sporen de rode kruisen of X'en op portieken boven (snel)wegen te respecteren.
Onrustwekkende cijfers
Het negeren van zo'n rood kruis gebeurt immers vaker dan we denken. Internationale onderzoeken rond veiligheid bij wegenwerken (Road Worker Safety) tonen aan dat de rode X op dynamische verkeersborden onvoldoende gerespecteerd wordt. Een studie uit 2014 van het Verenigd Koninkrijk toont bijvoorbeeld aan dat er op de M6 autosnelweg tussen twee op- en afrittencomplexen op 6 maanden tijd 18581 inbreuken waren op het respecteren van de rode X. De gekozen locatie in het Verenigd Koninkrijk is vergelijkbaar met onze spitsstrook.
Ook in ons land durven chauffeurs de signalisatie te negeren:
Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum: "We zien dit ook vaak op onze verkeerscamera's: waar sommige chauffeurs blijkbaar twijfelen en laat reageren, zijn er veel bestuurders die duidelijk moedwillig de signalisatie negeren; waarschijnlijk omdat ze geen directe aanleiding zien voor het afsluiten van de rijstrook en dus geen reden zien voor het verlaten van een leeg rijvak."
Om een beter zicht te krijgen op de problematiek start het Vlaams Verkeerscentrum dit jaar een case studie op om het negeren van de rode X beter in kaart te kunnen brengen.
Levensgevaarlijk
Een rijstrook wordt nochtans niet zomaar afgekruist. Het gebeurt bijvoorbeeld wanneer een rijstrook versperd is door een ongeval, wanneer er werken uitgevoerd worden of wanneer mensen met pech gestrand zijn. De aanduiding dat de rijstrook verboden is voor verkeer moet er voor zorgen dat mensen die op deze rijstrook stil staan door pech, werken of een ongeval daar veilig zijn. Wanneer bestuurders dit negeren kunnen de gevolgen nefast zijn. Zo reed in de Kennedytunnel onlangs een bestuurder in op een defecte wagen omdat hij de afgekruiste rijstrook had genegeerd. In Nederland werd enkele maanden terug een wegenwerker gedood door een automobilist die een rood kruis negeerde.
Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer: "Ook in Vlaanderen gebeurt het dat we, om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen, werken met mobiele werven waarbij we voor enkele uren een bepaalde rijstrook afsluiten. Door een afgesloten rijstrook te negeren loop je de kans op zo'n werf in te rijden en het leven van onze mensen op het spel te zetten."
Rood kruis = rood licht
Om die reden wordt het negeren van rode kruisen ook gezien als een zware overtreding. Onder een rood kruis rijden is hetzelfde als door het rode licht rijden op een kruispunt.
Als je een rood kruis ziet boven de rijstrook waar je op rijdt is er dus maar één mogelijkheid: zo snel mogelijk, maar veilig, de rijstrook leeg maken. Ook al lijkt de weg voor je helemaal leeg en veilig.
Wil u meer weten over de rode x of het campagnebeeld downloaden neem dan een kijkje op:
www.wegenenverkeer.be/rodex© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer