Vanaf 2015 verbod onkruidverdelgers voor steden en gemeenten

Gepubliceerd op 05-12-2014 08:30
Vanaf 1 januari 2015 mogen Vlaamse steden en gemeenten geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken om het onkruid op hun straten, parken en bermen te verdelgen. Zij moeten op zoek naar alternatieven. Wegborstelen of wegbranden, bijvoorbeeld.
de voegvulling geeft onkruid geen kansde voegvulling geeft onkruid geen kans

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft van 104 gemeentebesturen te horen gekregen dat ze klaar zijn met het nulgebruik, zoals dat heet. 68 gemeenten vroegen een afwijking aan. Dat kan onder voorwaarden, bijvoorbeeld voor begraafplaatsen. Een afwijking is slechts tijdelijk. En de overige gemeenten? ‘We gaan ervan uit dat die ook hun gebruik gereduceerd hebben, al kunnen we dat niet weten’, zegt Katrien Smet, woordvoerster van de VMM. Er zijn gemeenten die zich tegen het verbod op onkruidverdelgers blijven verzetten. Achttien gemeentebesturen uit West-Vlaanderen, bijvoorbeeld, hebben een brief naar de minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V), gestuurd om hun ongenoegen over de regelgeving te uiten.

Burgemeester Gerard Liefooghe van Alveringem is een van de initiatiefnemers. ‘Ik vind de nultolerantie godgeklaagd’, zegt Liefooghe. ‘Er zijn producten op de markt die afbreekbaar zijn en waarvan je maar een kleine dosis nodig hebt. Maar de beleidsmensen willen daar niet van weten. Ik begrijp dat niet. Straten en pleinen proper houden zonder bestrijdingsmiddelen is onbegonnen werk. Ik ga geen mensen aannemen om onkruid uit te trekken. En zijn die branders wel milieuvriendelijk?’

Velt, de organisatie die ijvert voor een ecologische land- en tuinbouw en haar veertigjarig bestaan viert, vindt dat de argumenten van de tegensputterende gemeenten geen steek houden. ‘Biologische bestrijdingsmiddelen bestaan niet’, zegt hun expert Greet Tijskens. ‘Het verbod staat al in een decreet uit 2004. De gemeenten hebben tijd genoeg gehad om zich erop voor te bereiden. Er zijn alternatieven. Bovendien bewijzen de vele steden en gemeenten die al een nulgebruik hebben, dat het kan.’ Grobbendonk, Hasselt, Retie, Zelzate en Horebeke zijn al tien jaar zover, blijkt uit informatie van de VMM.

Volgens Tijskens kunnen gemeenten onkruid voorkomen door hun verhardingen doordacht aan te leggen. ‘Zodat ze geen voedingsbodem vormen voor begroeiing. Of ze kunnen gras zaaien in plaats van te verharden. Een paardenbloem op een grasperkje steekt minder de ogen uit dan een tussen tegels.’

Een gemeente die het verbod niet respecteert, gaat in de fout. Toch is de VMM niet van plan een repressief beleid te voeren, laat de woordvoerster verstaan. Ze wil inzetten op informeren en sensibiliseren. ‘Dit is geen pestmaatregel maar bedoeld om de mensen en het milieu te beschermen’, zegt Smet. ‘Sommige producten zijn twintig jaar na gebruik nog in het milieu terug te vinden.’ Lokale besturen waren in 2011 goed voor bijna zestig procent van de door openbare diensten gebruikte bestrijdingsmiddelen.

(Bron: Standaard)

Verschillende bedrijven bieden oplossingen aan voor deze problemen, enkele voorbeelden:

> JGS Europe : onkruidvrije bestrating

> Krinkels : ecologische onkruidbestrijding met de Wave

www.jgseurope.comwww.krinkels.be/nl/ecologishe-onkruidbestrijding
onkruidbestrijding met de WAVE techniekonkruidbestrijding met de WAVE techniek