Watelle behaalt goud

Gepubliceerd op 04-09-2014 12:50
Het familiebedrijf Watelle (Sijsele), gespecialiseerd in tuinaanleg en groenaannemingen, heeft de eerste plaats behaald op de wedstrijd Vlaamse Tuinaannemer. Ze wonnen GOUD in de categorie ‘Groen kleurt’ met een tuin die Jef Watelle en zijn zonen Pieter en Dries realiseerden in Sijsele. Daarbovenop kreeg de firma ook de extra “BEST-select” prijs door zijn uitzonderlijke plantengebruik. Watelle mag terecht heel trots zijn op deze prestatie!

Al voor de 18e maal beoordeelde een professionele jury de tuinprojecten van Vlaamse professionele tuinaannemers. De realisaties werden uitgebreid voorgesteld tijdens de laureatenhuldiging op 22 augustus, waarop de branche opnieuw talrijk aanwezig was.
De winnende projecten bewijzen de kwaliteit en meerwaarde van een professionele tuinaannemer, en dat is uiteraard de doelstelling van de wedstrijd. VLAM is partner van ‘de Vlaamse tuinaannemer’.
De wedstrijd voorziet verschillende categorieën :
- Kleine tuinen: oppervlakte < 250 m2
- Middelgrote tuinen: oppervlakte tussen 250 en 1000 m2
- Grote tuinen: oppervlakte >1000 m2
- Jong talent: bekroont projecten van jonge tuinaannemers
- Groen kleurt: deze prijs beloont projecten met speciale aandacht voor beplanting, zoals het gebruik van exclusief groen, bijzondere combinaties of groenbehoud
- Tot slot is er ook een BEST-selectprijs voor het project met de meest vernieuwende plantenassortiment.

Hierna de uitgebreide beschrijving van het winnende project in de categorie 'Groen kleurt'. Ook de mooie foto's, welke werden bezorgd door Watelle bvba, mag u zeker niet missen, bekijk deze op www.facebook.com/wegenbouw.be

Wateroverlast? Kom nou!

In Sijsele staan nog enkele 18de- en 19de-eeuwse hoeves als getuigen van een glorieus verleden. De eigenaars van een van deze langgevelhoeves contacteerden de Watelles om hun omhaagde erf in alle eer te herstellen. Ook vroegen ze dit driemanschap, vader Jef en zonen Pieter en Dries, naar een oplossing voor de moeilijke waterhuishouding op hun perceel.

Langs de straatkant herstelden ze de zeer oude, maar beschadigde meidoornhaag door vakkundig snoeiwerk. De kale plekken vulden ze op met jonge struiken. Daarnaast schermden ze de tuin extra af met diverse gemengde struwelen die hij combineerde met moseiken (Quercus cerris) en wintergroene hulst. Hierdoor geniet het koppel niet alleen van een intieme sfeer en beschutting, ook vogels en insecten vinden er een rijke dis. De robuuste oprit in kops geplaatste arduinen borduurstenen is een historische knipoog naar de Romeinse heirweg die ooit langs de woning liep. Een karrenspoor in het ruime grasperk leidt naar de makkelijk bereikbare dubbele garage langszij. De voegen tussen de kasseien zijn bewust gevuld met fijne grind zodat regenwater geen kans krijgt om plassen te vormen. Om dezelfde reden voerden de Watelles de parkeerplaatsen uit in een combinatie van waterdoorlatende lava en gazon. Voor de woning baadt een border van sierstruiken en de zon. Het brede grasperk bleef gevrijwaard van bomen om plaats te bieden aan een captatieveld voor de ecologische verwarming van de hoeve. De achtertuin typeert zich door zijn haast ongedwongen natuurlijke uitstraling. Op vraag van het koppel voegden hun tuinaannemers nog enkele sportieve accenten toe. Zo strekt een natuurlijke zwemvijver met filterzones langszij zich tot diep in de tuin en loopt tegen de tuingrens een joggingpad doorheen enkele natuurlijke hooilandjes. In een paalschuur met rieten dak kunnen bewoners en vrienden ongedwongen genieten van de natuurlijke schoonheid van de tuin en het zicht op de achterliggende weilanden. Rechts van de woning voorzag vader Jef een drietal heuveltjes met kleurrijke vaste planten, sierheesters en doorbloeiende heesterrozen. Achterin de tuin kreeg een natuurlijke poel de functie van buffer voor het overtollige oppervlaktewater. Ook het gezuiverde huishoudelijke afvalwater wordt erin opgevangen. Dit koppel kreeg van hun tuinaannemers een tijdloze tuin die niet meer gebukt gaat onder wateroverlast, die volop ruimte biedt voor sport en ontspanning en perfect in harmonie is met het natuurlijke landschap rondom.

Met liefde voor groen

Dit project telt een schat aan minder gebruikelijke planten. Tegelijk hielden de Watelles er rekening met de omgeving en met eeuwenoude tradities. De beplantingslijst is lang en interessant en wat hier volgt, is dan ook slechts een selectie.

Myrica gale, de gagel, wordt veel te weinig gebruikt in onze landelijke tuinen. Deze inheemse struik is zeer aromatisch in alle delen. In het voorjaar verschijnen de mannelijke en vrouwelijke katjes, klein maar glinsterend in de zon. Vroeger werd de plant bij het brouwen van bier gebruikt als vervanger voor hop en ook nu nog is er een streekbier in de Noorderkempen dat deze traditie in ere houdt. De dichte struik wordt hoogstens twee meter. Hij groeit van nature in zure, natte gronden, bijvoorbeeld aan de rand van een ven, op plaatsen waar weinig andere planten zich goed zouden voelen. In de tuin is hij minder veeleisend, zolang de grond maar aan de vochtige en zure kant is. In deze tuin staat ook de Noord-Amerikaanse tegenhanger, M. pensylvanica. Deze is wat forser en houdt in de winter deels zijn bladeren. Verder is het aroma en het algemene voorkomen vergelijkbaar.

Heptacodium miconioides wordt stilaan populairder en dat is niets te vroeg, want deze plant heeft heel wat te bieden. De struik wordt wel zo'n vijf meter hoog, dus je hebt wel wat plaats nodig. Maar je kan hem goed opsnoeien. Dat is zelfs aan te raden, want zo krijg je een mooier zicht op de afbladderende bast. De bladeren doen in vorm denken aan die van de Cornus. De bloemen zijn wit en geurend en staan in samengestelde trossen aan de uiteinden van de scheuten. Deze plant bloeit in juli en augustus. Daarna vergroot de kelk en kleurt ze rood, net alsof de struik een tweede bloei kent. Kortom, een ware pracht en een zeer gemakkelijke plant, zonder specifieke eisen aan grond en standplaats.

Staphylea pinnata vormt een grote struik met opgaande groeivorm. De bladeren zijn veervormig samengesteld, vandaar de soortnaam. De bloemen zijn wit en staan bij elkaar in hangende aren. Net als bij de andere vertegenwoordigers in dit geslacht zijn ook de vruchten zeer interessant, als opgeblazen tweecellige zakjes. Deze gemakkelijke plant wordt eigenlijk veel te weinig gebruikt. Hij groeit oorspronkelijk in Midden-Europa en is dus perfect winterhard.

Grassen Off -Side is een mengeling die speciaal bedoeld is voor een tuin met minimaal onderhoud. In een natuurlijke tuin is dit een aanrader voor grotere oppervlakten. Je kan er ook wilde bloemen tussen uitzaaien voor een kleurrijker geheel. Maaien doe je één keer per jaar. Zo krijg je in de zomer de indruk van een savanne in eigen tuin. Deze mengeling stelt geen bijzondere eisen aan de bodem en biedt zeer weinig maaiafval.

Hydrangea paniculata 'Pinky Winky' is een selectie van BEST-select. Volgens ons een topper onder de pluimhortensia’s. De opstaande pluimen kleuren al tijdens de bloeiperiode van wit naar roze, van onder naar boven. Een andere aanwezige in deze tuin is H. p. 'Wim's Red'. Deze vorm heeft de meest intense rode verkleuring, ten minste als hij voldoende zon krijgt. Deze hortensia-variëteit bloeit vroeg, twee tot drie weken vroeger dan 'Pinky Winky'. Beide vormen snoei je best jaarlijks fors terug omdat anders de pluimen veel kleiner en dus minder indrukwekkend zijn.

 

Voor meer info:

Watelle BVBA
Jef, Pieter & Dries Watelle
Gentsesteenweg 82A
B-8340 Sijsele
T. +32 (0)50 37 12 30
 

www.watelle.be
Watelle bvba uit Damme (Sijsele) behaalt 2 prijzen op wedstrijd van de Vlaamse TuinaannemerWatelle bvba uit Damme (Sijsele) behaalt 2 prijzen op wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer