De faillissementen bereiken recordhoogten. En het aantal bouwbedrijven dat nog met eigen personeel werkt, vermindert (1.000 werkgevers minder op 2 jaar tijd). Dit is deels te wijten aan de nasleep van de financiële en economische crisis maar er is duidelijk veel meer aan de hand! Want in dezelfde periode is het aantal buitenlanders dat op de Vlaamse bouwwerven actief is, wél toegenomen, en dat zelfs in substantiële mate. Dit gaat bovendien in heel wat gevallen gepaard met sociale fraude. Bouwunie heeft berekend dat wanneer een buitenlandse werkgever alle wettelijke verplichtingen respecteert, hij een lagere loonkost heeft (tot max. 6%) dan een Vlaamse werkgever. Dit doet zich zelden voor. De meeste buitenlandse werkgevers lappen bepaalde regels aan hun laars of maken handig misbruik van de Europese regels. Hun loonkost is hierdoor 40% lager! Om dan nog maar te zwijgen van buitenlandse bedrijven die alle regels naast zich neerleggen en nog goedkoper zijn. Dit is regelrechte sociale dumping. Hiertegen concurreren is simpelweg onmogelijk. De Vlaamse bouwkmo’s zijn bovendien niet zo gestructureerd dat ze zelf met buitenlanders werken waardoor ze veel meer slachtoffer zijn van de huidige situatie dan de grote ondernemingen.
De oplossingen liggen volgens Bouwunie op diverse vlakken maar zijn wel dringend. Om de Vlaamse bouwkmo’s te laten meegenieten van een heropleving zijn meer investeringen nodig, en deze opdrachten moeten ook naar de Vlaamse kmo’s gaan die met eigen personeel werken. Zeker in geval van overheidsopdrachten. Het gaat dan immers om publieke middelen die correct moeten besteed worden. Je mag toch verwachten dat zeker de overheid geen sociale fraude op haar eigen werven duldt. Daarnaast pleit Bouwunie voor lagere loonkosten en een meer flexibele en vereenvoudigde arbeidswetgeving zodat bouwbedrijven soepel kunnen inspelen op de vraag van de klant. Eerlijke concurrentie vraagt gelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen die op Belgische werven werkt, ongeacht of het om Vlamingen of buitenlanders gaat. Dat betekent dezelfde loonvoorwaarden en sociale zekerheidsbijdragen voor alle werknemers in de Europese Unie. Tot slot pleit Bouwunie voor een afschaffing of serieuze bijsturing van een aantal maatregelen die recent genomen zijn om de oneerlijke concurrentie en de sociale fraude te bestrijden maar die dit doel compleet voorbij schieten terwijl ze de reguliere Vlaamse bouwbedrijven extra rompslomp en veel ergernis opleveren. Af te schaffen volgens Bouwunie wegens geen enkel nut of meerwaarde is de instructielijst inzake verboden terbeschikkingstelling. De evaluatieperiode van de elektronische aanwezigheidsregistratie moet minstens met een half jaar worden verlengd. Bijsturing is nodig voor de hoofdelijke aansprakelijkheid van de opdrachtgever of (hoofd)aannemer voor de lonen van de werknemers van de onderaannemer en voor de nieuwe regels om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Want deze kunnen niet of onvoldoende gebruikt worden tegen buitenlandse fraudeurs. Bouwunie vraagt een databank waar opdrachtgevers gemakkelijk kunnen controleren of ze met een bonafide aannemer, ook als dat een buitenlandse is, in zee gaan. In afwachting dat er in de ganse Europese Unie gelijkwaardige sociale zekerheidsbijdragen komen, zou het ook beter zijn dat de sociale zekerheid van de lidstaat waar men effectief werkt van toepassing is.
Regels en administratieve lasten zijn enkel te verantwoorden indien ze de problemen op het terrein daadwerkelijk aanpakken.
www.bouwunie.be© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer