Bouwunie vraagt aandacht voor Vlaamse bouwjobs

Gepubliceerd op 17-06-2014 09:40
Nu de vorming van een Vlaamse, en hopelijk ook snel van een federale, regering meer vorm krijgt, herinnert Bouwunie de politici graag aan de eisenbundel die de organisatie opstelde in de aanloop naar de verkiezingen. De uitdagingen voor ons land en onze regio voor de komende maanden en jaren zijn groot. Vanuit het perspectief van de Vlaamse bouwkmo’s zijn een stimulerende groei-omgeving met aandacht voor de binnenlandse tewerkstelling (d.i. jobs behouden en creëren) erg belangrijk. Op basis van deze invalshoeken schuift Bouwunie voor de komende legislatuur twee prioriteiten naar voren die tegelijkertijd zullen bijdragen tot een meer duurzame economie.

De topprioriteit gaat over het behoud van de eigen tewerkstelling in de Vlaamse bouwkmo’s. De bouwbedrijven willen werk, voor zichzelf en voor hun personeel. Dit vraagt voldoende investeringen en een eerlijk bouwondernemersklimaat met transparante, duidelijke, stabiele en eenvoudige regels waar iedereen zich aan houdt. De bouwsector heeft vandaag zwaar te lijden onder de buitenlandse concurrentie. Vooral bedrijven die de regelgeving aan hun laars lappen of personeel tewerkstellen aan dumpingprijzen, maken het de bonafide bouwkmo’s quasi onmogelijk om te overleven. Op twee jaar tijd zijn 11.000 bouwjobs gesneuveld. En dat is zeker niet alleen op het conto van de economische crisis te schrijven. De aanpak van de oneerlijke concurrentie en de sociale dumping is superdringend! Als de regering meer groei en meer jobs wil, dan moet ze zorgen voor een gunstig investeringsklimaat waarin enkel eerlijke concurrentie kan spelen.

De tweede prioriteit betreft het voor de gewone Vlaming betaalbaar houden van het bouwen en verbouwen van de gezinswoning. Wanneer de regering wil sleutelen aan de woonfiscaliteit, bijvoorbeeld aan de btw of aan de woonbonus, dan houdt ze best erg goed voor ogen wat daarvan de gevolgen zullen zijn en of een woning bouwen of renoveren dan nog betaalbaar is en blijft voor een doorsnee jong gezin. Bouwunie bepleit een verlaagd btw-tarief van 6% voor de bouw van de eerste en enige gezinswoning én de uitbreiding van het 6%-btw-tarief voor afbraak en heropbouw van een gezinswoning tot het hele Belgische grondgebied. Ook het behoud van de woonbonus, waarbij de nadruk ligt op de nieuwbouw en op de renovatie van de gezinswoning, is belangrijk voor de bouwsector.
 

www.bouwunie.be