Circular Concrete Center gelanceerd, voor advies over en promotie van circulair beton

Gepubliceerd op 05-07-2024 10:53

Op 3 juli 2024 werden in Veurne twee nieuwe organisaties gelanceerd: de vzw Circular Concrete Center en de bv Circular Concrete Lab. Met deze lancering zetten de initiatiefnemers een belangrijke stap richting een duurzame toekomst in de bouwsector. Bouwprofessionals kunnen hier terecht voor alle informatie over beton met een lage milieu-impact. Het doel is om de kennis en het gebruik ervan te vergroten.

Verankering in Veurne

Deze initiatieven zijn voortgekomen uit twee succesvolle EFRO-projecten rond circulair beton, uitgevoerd tussen 2021 en 2023. Tijdens deze projecten werden een adviesloket opgezet en een betonlabo ingericht. Na afloop van deze projecten werd besloten om de opgebouwde kennis en infrastructuur structureel verder te zetten in Veurne. Dit resulteerde in de oprichting van de vzw Circular Concrete Center en de bv Circular Concrete Lab.

Taken en samenwerking

De vzw Circular Concrete Center focust op de promotie van circulair beton en behandelt adviesvragen via het adviesloket. Bijvoorbeeld: "Hoe kan ik mijn EE2-mengsel verbeteren zodat het gebruik kan worden in een EE4-omgeving zonder meer portlandcement te gebruiken en dit binnen de geldende normen?" De vzw dient als centraal aanspreekpunt voor alle vragen over circulair beton. "Hiervoor bundelen we de krachten met Groen Beton Vert, Buildwise, Embuild Vlaanderen, en FedBeton."

De bv Circular Concrete Lab beheert het betonlabo en zorgt voor de wetenschappelijke onderbouwing van de adviezen van de vzw. Het lab is uitgerust voor complexe duurzaamheidstesten en biedt de bouwsector cruciale inzichten in de toepasbaarheid van circulair beton. Hier werken zij samen met vijf bedrijven: Group De Brabandere, Jacobs Beton, Willemen Infra, Devagro beton & recyclage Harelbeke en de Oosterzeelse breek- en betoncentrale.

Officiële lancering en toekomst

Tijdens de lancering op 3 juli spraken Pieter De Brabandere, voorzitter voor de bv en Benjamin Blykers directeur voor de vzw, hun enthousiasme uit. Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen en nu ook van de vzw, kondigde met trots aan dat de bouwopdracht voor het nieuwe Circular Concrete Center-gebouw in Veurne aan Furnibo eveneens uit Veurne gegund is.

Toekomstige locatie en contactinformatie

De komende weken zullen beide organisaties zich vestigen in Acasus, het West-Vlaamse steunpunt voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren. Zo kan Veurne zich verder ontwikkelen als epicentrum van de bouwwereld.

Voor meer informatie over circulair beton: www.circularconcretecenter.be.

bron: www.fabriekenvoordetoekomst.be/nieuws
De vzw Circular Concrete Center focust op de promotie van circulair beton De vzw Circular Concrete Center focust op de promotie van circulair beton