Eind april reikte certificatie-instelling COPRO het 100ste BENOR certificaat voor hydraulisch gebonden mengsels uit aan JacKri uit Bilzen. Deze Limburgse speler in grond- en omgevingswerken is gespecialiseerd in recyclage en opende in 2022 een hypermoderne stabilisé- en betoncentrale. Dit certificaat betekent een belangrijke mijlpaal, zowel voor de onafhankelijke certificatie-instelling COPRO als voor JacKri zelf.
Van 0 tot 100
Sinds de goedkeuring van het allereerste reglement TRA 21 in 2008, heeft COPRO de certificatie van hydraulisch gebonden mengsels, bv. zandcement 3MPa (stabilisé), cementgebonden steenslagfundering IIA of schraal beton, stapsgewijs uitgebouwd. “Vanaf versie 2.2 van het SB 250 (standaardbestek voor wegenbouw), gepubliceerd in 2010, wordt de kwaliteit van hydraulisch gebonden mengsels voor funderingen met dit certificatiesysteem geborgd. Sindsdien is het aantal gecertificeerde bedrijven stelselmatig toegenomen.” zo verklaart Toby Verdin, Certification Manager bij COPRO.
Het 100ste BENOR-certificaat werd recent uitgereikt aan JacKri, een bedrijf dat zich sinds 2008 toelegt op grondwerken en in 2016 begon met het verwerken van bouwpuin tot gerecycleerde granulaten. “In mei 2022 openden we onze stabilisé- en betoncentrale. Het certificaat bevestigt de kwaliteit die we leveren, we zijn ervan overtuigd dat dit ons bedrijf een boost zal geven,” stelt Ellen Theuwis, bestuurder van JacKri. “Met 100 gecertificeerde bedrijven zijn kwalitatieve hydraulische mengsels overal in Vlaanderen beschikbaar. Dit heeft een beduidende impact op de ecologische voetafdruk van deze producten,” vult Toby Verdin aan.
Met het oog op duurzaamheid en circulariteit
Binnen de wegenis- en infrastructuursector worden vandaag en in de nabije toekomst inspanningen vooropgesteld om de ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Jaarlijks wordt ongeveer 2.700.000 ton hydraulisch gebonden mengsels onder het BENOR-merk geproduceerd. “Het is een pluspunt in de circulaire economie dat hierbij vooral ter plaatse beschikbare gerecycleerde zanden en granulaten ingezet worden in plaats van natuurlijk zand en granulaten die uit groeves dienen te worden aangeleverd. Transporten worden dus korter, de CO2-uitstoot komt lager te liggen. Als bindmiddel kunnen ook cementen met een lager klinker-gehalte gebruikt worden. We omarmen dit certificaat dus binnen het groene verhaal dat we schrijven met producenten in de wegenis- en infrastructuursector,” stelt Toby Verdin.
“Onze centrale ligt aan de afrit van de E313, een ideale uitvalsbasis dus, en het feit dat alles op één locatie plaatsvindt, van het inzamelen van bouwpuin tot hergebruik in ongebonden en gebonden toepassingen, draagt bij aan duurzaamheid en een efficiënte korte keten,” vertelt Ellen Theuwis. En dit is een trend die ook duidelijk voelbaar is voor COPRO. “De laatste jaren zien we een stijgend aantal breekinstallaties die een eigen centrale willen uitbaten. Dit stelt aannemers namelijk in staat om de volledige cyclus – van afbraak tot hergebruik – in eigen beheer uit te voeren. Dit idee komt voort vanuit de circulaire economie en het gebruik van gerecycleerde granulaten,” bevestigt Toby Verdin.
Inspecties als sleutel tot groei en ontwikkeling
Als certificatie-instelling voert COPRO inspecties en controles uit om een continue kwaliteit te borgen van producten die in bouwsector ingezet worden. “Hydraulisch gebonden mengsels vormen letterlijk de fundering, de basis van wegen. Wetende dat je maar zo sterk bent als je zwakste schakel, dient de kwaliteit van deze mengsels dus structureel te worden bewaakt. Zoniet krijg je verzakkingen, oppervlakteschade of andere problemen op onze wegen. Het is dan ook onze missie om kwaliteit in de bouwsector te organiseren, te coördineren, te harmoniseren en te bevorderen.” zo Toby Verdin.
De samenwerking tussen JacKri en COPRO is een mooi voorbeeld van hoe externe, onpartijdige controles bedrijven kunnen doen groeien. COPRO biedt niet alleen controle op zich, certificaathouders kunnen met al hun vragen bij de certificatie-instelling terecht. “Zo kunnen we blijven groeien en ontwikkelen in lijn met de hoogste normen voor kwaliteit en duurzaamheid. En daar zijn we heel dankbaar voor,” vervolgt Ellen Theuwis.
Nieuw: drainerend schraal beton
Dit jaar verwacht de certificatie-instelling de eerste technische fiches voor BENOR-gecertificeerd drainerend schraal beton uit te reiken. De proefmethodes en het type-onderzoek werden door het Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw tijdens het onderzoek “Be-Drain” op punt gezet . Deze innovatieve waterdoorlatende fundering staat ook in het SB250 gedefinieerd en sluit alvast naadloos aan bij het groene verhaal waar COPRO zich voor inzet.
Intussen ontwikkelt COPRO voortdurend verder. De toekomst van hydraulisch gebonden mengsels belooft een reeks nieuwe uitdagingen en initiatieven. Er wordt verwacht dat de industrie zich verder zal toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe samenstellingen om de circulariteit verder te verhogen, hun CO2-uitstoot te verminderen en verder in te spelen op infiltratie en buffering. COPRO zal deze inspanningen ondersteunen, met een focus op kwaliteit en duurzaamheid.
(bron: Copro)
Foto: Kasper Korstjens (COPRO inspecteur) – Toby Verdin (COPRO Certification Manager) – Dirk Van Loo (COPRO CEO) – Ellen Theuwis (bestuurder JacKri) – Kristof Jackers (bestuurder JacKri) –Tom Mangelschots (Recycling Assistance)
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer