Dit jaar biedt Open Wervendag een sneak preview aan middelbare scholen op vier topwerven in Vlaanderen. Terwijl het grote publiek de werven kan bezoeken op zondag 26 mei, gaan de leerlingen vandaag al langs. Deze namiddag bezoeken zij het VRT-Huis in Brussel, het bouwdok van de Scheldetunnel in Zeebrugge, de restauratiewerken aan het Kasteel van Horst en het project GroeneMeer in Herzele. De bouwsector en de onderwijskoepels slaan er de handen in elkaar om jongeren en leerkrachten te laten kennismaken met de laatste technieken en bouwjobs. Want innovatie in de sector is nog te weinig gekend.
Het gaat om een initiatief van Embuild Vlaanderen in samenwerking met Vlajo vzw via ‘Ondernemers voor de Klas’: De Toekomstbouwers. Als Toekomstbouwers maken bouwprofessionals en -ondernemers jongeren enthousiast voor beroepen uit hun sector. Zo doen zij al het mogelijke om hun collega’s van morgen te vinden. Niet alleen trekken zij naar middelbare scholen, ook nodigen zij leerlingen uit op de werf, het bedrijf of in het atelier. Ook in de aanloop naar Open Wervendag krijgen heel wat middelbare scholen de kans om vier topwerven te bezoeken. De aannemersconsortia van die grote bouwprojecten, ontvangen de leerlingen met open armen om hen wegwijs te maken in het reilen en zeilen op de werf. Professionals geven tekst en uitleg over de laatste bouwmethodes en -technieken, maar evengoed over werken in de bouw- en installatiesector en hun job.
“De bouw- en installatiesector biedt veel kansen en carrièremogelijkheden en is volop in beweging. Daarom focussen de bouwopleidingen steeds meer op innovatie, verduurzaming en technologische vernieuwing, opdat leerlingen optimaal voorbereid worden op de arbeidsmarkt, aldus Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Want de bouw heeft nood aan allerlei profielen: zowel vakmensen als academisch opgeleide mensen, van calculatoren, BIM-modelleurs en dronepiloten tot HR-managers en boekhouders. Ook ingenieurs krijgen alle kansen in de bouw en kunnen zich als ware klimaatingenieurs ontpoppen, die een fossielvrije en duurzame toekomst mogelijk maken. De bouw- en installatiesector is een groeisector, die bijna een derde van de alle knelpuntberoepen telt. Van april 2023 tot maart 2024 telde de bouw 19.380 vacatures, waarvan er 6.690 langdurig openstaan. Bovendien genereert de sector tegen 2030 bijkomend maar liefst 20.000 nieuwe jobs als gevolg van de klimaat- en energietransitie.
“Een bouwproject is steeds vaker een klimaatproject met het oog op meer duurzaamheid. Als jongere kan je zo een positieve impact hebben op de leefomgeving. Met de werfbezoeken willen we dat aan onze leerlingen tonen. Het onderwijs van het GO! is meer dan kennisoverdracht, wij stomen onze leerlingen klaar om de maatschappij van morgen vorm te geven. Daarom is het belangrijk om de realiteit naar onze schoolvloer te brengen”, zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!.
Overzicht van de werven die middelbare scholen onthalen op 24 mei
“We juichen toe dat steeds meer ondernemers en professionals als Toekomstbouwers jongeren willen onderdompelen in de wereld van de bouw. Op het terrein is er hoge nood aan onder meer werf- en projectleiders die allerhande technologieën coördineren. Zij leiden een project in goede banen om een duurzaam resultaat te verzekeren”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.
“Voor het initiatief de “Toekomstbouwers” werkt de bouwfederatie samen met Vlajo: het kadert binnen Ondernemers voor de Klas, een initiatief van Vlajo waarmee ze per jaar zo’n 30.000 jongeren bereiken. Op het platform van Vlajo kunnen scholen en Toekomstbouwers elkaar het hele jaar door vinden voor gastlessen en bedrijfsbezoeken”, aldus Peter Coenen van Vlajo vzw.
Wil je meer weten over het nieuwe initiatief ‘De Toekomstbouwers’? Bekijk het filmpje
De Toekomstbouwers ontvangen de leerlingen op Open Wervendag in samenwerking met :
https://www.embuildvlaanderen.be/press-room/owd-scholen-24-mei/© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer