Besix Infra heeft recent proefpanelen met mos geïnstalleerd op de terreinen van de Universiteit van Antwerpen in Wilrijk. BESIX Clean Air ontwikkelde deze panelen die gebruik maken van mossen en bijhorende technieken om de luchtkwaliteit te verbeteren op plaatsen zoals de in- en uitgangen van tunnels, parkings, industrieterreinen en in dichtbevolkte gebieden zoals scholen en openbare gebouwen. De universiteit zal het onderzoek naar deze milieuvriendelijke technologie verder zetten en verder ontwikkelen.
BESIX Clean Air ontwikkelt panelen die gebruik maken van mossen om de luchtkwaliteit te verbeteren op plaatsen zoals de in-en uitgangen van tunnels, parkings, industrieterreinen en in dichtbevolkte gebieden zoals scholen en openbare gebouwen. De beslissing om mossen op te nemen heeft te maken met hun vermogen om de concentratie van fijne deeltjes, bekend als PM10 & 2,5 aanwezig in de lucht, te verminderen. Concreet wordt de vervuilde lucht actief aangezogen door ventilatoren die in de panelen zijn ingebouwd en door een membraan en een moslaag worden geblazen. De door het mos gefilterde lucht wordt vervolgens teruggestuurd naar de omgevingsatmosfeer, minus de fijne deeltjes. Door de natuurlijke kwaliteiten van de installatie te combineren met de technologie kan BESIX Clean air de fijnstofconcentraties lokaal verminderen en de algemene luchtkwaliteit verbeteren.
Tot 43% zuiverder
Op basis van studies van de Universiteit Antwerpen (UA) & de Universiteit van Luik draagt mos in belangrijke mate bij tot de filtratieprestaties van het product. Bovendien is het bekend dat mossoorten robuuster zijn voor de seizoensgebonden veranderingen van het klimaat dan vasculaire planten, waardoor het een ideale kandidaat is voor de toepassing van dit product.
In augustus 2019 werden de panelen van BESIX Clean Air getest aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. De test bestond uit het monitoren van de snelheid van fijne deeltjes (d.w.z. PM10 & 2,5) die door de panelen worden opgevangen via een wetenschappelijk verantwoorde methodologie. De studie toonde een gemiddelde filtratie-efficiëntie van 43,1 % voor PM10 en 22,8 % voor PM2,5 aan. Deze resultaten zijn boven verwachting en geven aan dat het concept een significant effect heeft op de luchtkwaliteit in de buurt van dichtbevolkte verkeerswegen in dichtbevolkte gebieden.
Voor steden die schoner, groener, koeler en stiller zijn
Naast de verbetering van de algemene luchtkwaliteit heeft de mosbegroeiing van BESIX Clean Air een reeks bijkomende voordelen die een antwoord bieden op de huidige uitdagingen op milieugebied. Het concept geeft niet alleen een groen en esthetisch karakter aan de omgeving, het biedt ook een creatieve oplossing om het Urban Heat Island effect (UHB) aan te pakken. De panelen zorgen voor meer reflecterende oppervlakken en zullen straten en geplaveide gebieden in de schaduw stellen. Tot slot zijn de mossen in staat om geluid te absorberen. Tot 8-10 dB (DLα) is geregistreerd en de panelen voldoen aan de Nederlandse A2/3 norm voor geluiddempende wanden.
Eerste succesvol proefproject in Nederland
De BESIX Clean Air-panelen werden voor het eerst gespot langs de toekomstige rijksweg N434 (RijnlandRoute), in Nederland. In juli 2019 werd een 30 meter lange mosmuur met 45 m² actieve oppervlakte geplaatst in de buurt van een serviceweg van de bouwplaats. Het doel was om de werknemers te beschermen tegen fijnstof van de omgeving. Daarnaast diende het om de theoretische resultaten te valideren en de technische prestaties van de panelen nauwkeuriger te meten. Een validatie was het zeker, aangezien de metingen tijdens het derde kwartaal een gemiddeld luchtfilterrendement van 11% (PM10) en 18% (PM2,5) aantoonden. Wat het meten van de technische prestaties van de panelen betreft, heeft het team vastgesteld dat een nauwkeurige controle mogelijk is via de sensortechnologie en door middel van sturing op afstand via het internet.
Om dit pilootproject tot een goed einde te brengen, werkte het BESIX Clean Air-team samen met de Universiteit Antwerpen, COMOL 5, Innoviris (Brussels innovatieagentschap), de Universiteit van Luik en Achilles Design. Intern vertrouwde het team op de expertise van BESIX Group en werkte het nauw samen met BESIX Environment, een afdeling van de groep die gespecialiseerd is in het milieu, in het bijzonder de water- en energiesector.
bron: Besix
https://www.besix.com/nl/news/besix-clean-air-neemt-een-groeispurt-net-als-haar-mossen© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer