Het heeft enorm veel geregend het voorbije half jaar. De periode oktober 2023-maart 2024 klopt bijna alle records qua regen: volgens het KMI komt zo’n neerslaghoeveelheid maar eens om de 50 jaar voor. Het is dan ook niet verwonderlijk dat maar liefst 74% procent van de bouw- en installatiebedrijven de afgelopen maanden een achterstand heeft opgelopen als gevolg van de vele regen. Die achterstand bedraagt gemiddeld 2 à 4 weken. Maar bij 30% van de bedrijven loopt die vertraging zelfs op tot meer dan 4 weken. “Het gaat hier duidelijk om een geval van overmacht waar moeilijk iets aan te doen valt, zeker gezien de historisch hoge regens. We vragen dan ook begrip aan onze klanten”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van bouwfederatie Embuild.
Ook deze week regent het opnieuw vaak. Dat is sinds oktober 2023 nagenoeg onophoudelijk het geval. Volgens het KMI is zo’n situatie zeer uitzonderlijk (gebeurt maar eens om de 50 jaar). En dat heeft negatieve gevolgen voor de activiteit in de bouw: door het aanhoudend natte weer hechten bij metselwerken de stenen minder goed en drogen die werken ook veel minder gemakkelijk. Ook was het de afgelopen maanden soms onmogelijk om bouwputten droog te krijgen, terwijl die nodig zijn om de fundering van een werf te maken. Bovendien wordt een bouwplaats ook onveiliger en veel moeilijker begaanbaar voor medewerkers en allerhande machines, onder meer door modderige paden als gevolg van overvloedige regen.
In totaal liep 74% van de bouw- en installatiebedrijven dan ook een achterstand op door deze overvloedige regenval, zo blijkt uit een bevraging van Embuild waaraan 203 bouw- en installatiebedrijven deelnamen. Enkel 18% van de bouw- en installatiebedrijven ondervond geen hinder van de regen, omdat hun werkzaamheden haast volledig binnen doorgaan. Met andere woorden: de bouwondernemingen met buitenwerkzaamheden ondervonden nagenoeg allemaal hinder tot veel hinder van de aanhoudende regenperiode.
Niko Demeester, CEO van Embuild: “Jammer genoeg heeft maar de helft van onze klanten enig begrip voor de vertraging die de bouwwerven oplopen. We begrijpen dat dit voor hen niet ideaal is, maar ze zullen hopelijk beseffen dat het hier echt om overmacht gaat. Bovendien kunnen de klanten erop aan dat bouwbedrijven deze vertragingen zo snel mogelijk zullen wegwerken zodra het weer beter wordt.” 30% van de bouwbedrijven probeert die achterstand ongedaan te maken door extra onderaannemers in te schakelen, 14% doet dat door extra overuren te presteren. 7% aanvaardt tijdelijk geen nieuwe opdrachten.
Uit dezelfde bevraging van Embuild blijkt dat:
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer