Een BIM ontwerp en realisatie voor lekker seizoensbier

Gepubliceerd op 26-01-2024 16:09

In de microbrouwerij aan de abdij van Maredsous, ontwikkelen en brouwen de brouwers van Duvel-Moortgat bieren die enkel ter plaatse kunnen worden gedegusteerd en gekocht. Deze seizoensgebonden bieren of bieren voor een specifieke gelegenheid worden allemaal gebrouwen in beperkte volumes, wat een regelmatige reiniging van de installaties vereist. Op vraag van het Waalse Gewest voorziet de abdij van Maredsous in de zuivering van het spoelwater voordat de lozing ervan plaatsvindt.

bron foto's: (c) Deschachtbron foto's: (c) Deschacht

Onderaannemer Schockaert nam, in opdracht van Van Roey nv, contact op met Deschacht Engineering voor het uittekenen en berekenen van dit project. In het ontwerp moest rekening gehouden worden met een bufferoplossing zodat er in geval van calamiteiten geen vervuild spoelwater in de riolering terecht komt. Een snelle levering was daarbij cruciaal aangezien de abdij van Maredsous één van de bekendste toeristische trekpleisters is van Wallonië. 

Analyse door Deschacht Engineering

Bij de start van een nieuw project start de Engineeringsafdeling van Deschacht steeds met een grondige analyse van de vraag van de klant. Zo kunnen zij de verwachtingen ombuigen naar een oplossing op maat. Het team maakt een conceptplan en toetst op regelmatige basis de mogelijke oplossing af met de klant om tot een kwalitatief concept te komen.

De oplossing

Voor de voorbehandeling van het spoelwater werd een vetafscheider voorzien. Deze scheidt de vetten, oliën en andere organische stoffen uit het afvalwater voordat dit water in het rioolstelsel wordt geloosd. Het afvalwater stroomt door de vetafscheider, waar het wordt vertraagd. Hierdoor krijgt het vet de kans om naar het oppervlak te stijgen, omdat het lichter is dan water. Het gescheiden vet vormt dan een laag boven op het water, terwijl het schonere water naar beneden stroomt. Door vet en olie te scheiden voordat het water wordt geloosd, helpt een vetafscheider verstoppingen en problemen in het rioolstelsel te voorkomen. Het gebruik van een vetafscheider draagt dus bij aan een efficiënte afvalwaterbehandeling en helpt de impact op het milieu te verminderen.

Tussen de bestaande riolering en de vetafscheider, voorzien we een extra put met vlinderklep. Deze klep zorgt ervoor dat het spoelwater bij calamiteiten kan worden tegengehouden. In dit geval zorgt een extra pompput voor het overpompen van het vervuilde water naar een calamiteitentank.

BIM ontwerp

Dankzij de geavanceerde tools van Deschacht , zoals de Bim Bibliotheek, transformeerde we het bekomen conceptplan tot een nauwkeurig 3D-beeld. Hierdoor kreeg de aannemer en klant een duidelijker beeld van de werken en de praktische uitvoering hiervan. Eventuele problemen op de werf kunnen zo op voorhand worden gedetecteerd en tijd worden bijgestuurd.

Dankzij de naadloze samenwerking tussen Collinet, het zusterbedrijf van Deschacht en de Engineering afdeling van Deschacht, zetten zij de 3D ontwerpen vlot om van ontwerp naar productie. Deschacht leverde alle benodigde materialen, van maatwerk tot de reguliere artikelen, op een vlotte en kwalitatieve manier op de werf.

In samenwerking met de klant Schockaert, zocht Deschacht naar een oplossing die aan alle verwachtingen van zowel het Waalse Gewest als Maredsous voldoet. Zo fungeert Deschacht als bouwpartner en niet enkel als leverancier.

bron:

https://www.deschacht.eu/realisaties/
Zuivering van spoelwater van de microbrouwerij van MaredsousZuivering van spoelwater van de microbrouwerij van Maredsous