Lenteschoonmaak in je tuin? Zo pak je het aan

Gepubliceerd op 01-04-2024 10:22

Langzaam maar zeker worden de dagen weer langer, de vogels zingen vrolijker, en de bloemen beginnen te bloeien - het is bijna lente! Het perfecte moment om je tuin nieuw leven in te blazen met een frisse lenteschoonmaak. Hier zijn vijf tips om je groene plekje weer spik en span te maken.

Opruimen en snoeien

First things first: begin je lenteschoonmaak met het opruimen van afgevallen bladeren, takken en ander tuinafval dat zich heeft verzameld tijdens de winter. Je kunt dit afval makkelijk versnipperen met een hakselaar, dan past het beter op de composthoop. Gebruik daarna een hark om de grond op te frissen en verwijder onkruid dat al de kop opsteekt. Daarna is het tijd om de snoeischaar tevoorschijn te halen. Snoei dode of beschadigde takken van struiken en bomen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van je planten, maar je tuin ziet er ook meteen veel netter uit.

Bodemverzorging

De gezondheid van je tuin begint met de bodem. Voeg daarom wat compost toe om de bodem te verrijken met voedingsstoffen en verbeter de textuur. Je kan ook gebruik maken van organische meststoffen om je planten een boost te geven. Controleer de pH-waarde van de bodem en pas deze indien nodig aan. Een gezonde bodem vormt de basis voor een goede groei gedurende het hele seizoen.

Plant nieuwe bloemen en planten

De lente is het ideale moment om nieuwe bloemen en planten te planten in je tuin. Bezoek een lokale kwekerij om te ontdekken welke planten goed gedijen in het voorjaar. Kies bijvoorbeeld kleurrijke bloemen en geurige kruiden om de zomer echt al een beetje in je tuin te krijgen!

Poets tuinmeubilair en accessoires

Als het zonnetje begint te schijnen, wil je natuurlijk kunnen genieten van je tuin. Maak daarom zeker je tuinmeubilair schoon van winterse aanslag en vuil. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een borstel om stoelen, tafels en kussens een opfrisbeurt te geven. Controleer ook ineens je tuingereedschap en maak het schoon en scherp voor het komende seizoen. Heb je een zitmaaier die heel de winter binnen heeft gestaan? Haal deze dan ook van onder het stof en geef je gras ineens een goede maaibeurt.

Vijver of fontein onderhouden

Als je een vijvertje of waterpartij in je tuin hebt, is het belangrijk om deze voor de lente schoon te maken. Verwijder bladeren, takken en dergelijke dat zich heeft opgehoopt. Controleer de waterpomp en reinig de filters mocht dat nodig zijn. Een heldere en goed onderhouden vijver of zwembad is niet alleen heel mooi in je tuin, maar zorgt ook voor een rustgevende sfeer.