Minister Dermagne heeft een voorontwerp van wet klaarliggen dat ervoor moet zorgen dat een niet-afwervingsbeding in een interimcontract van een maand of minder illegaal wordt. Bouwunie juicht dit voorstel toe. De bouworganisatie strijdt al langer tegen de afkoopsom die werkgevers moeten betalen wanneer ze een uitzendkracht definitief willen tewerkstellen. Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens is formeel: “De tussenkomst van uitzendkantoren vertragen de vaste tewerkstelling bij bouwwerkgevers en maken werkkrachten onnodig duur. De tarieven per uur voor een uitzendkracht liggen hoger dan wanneer je iemand rechtstreeks tewerkstelt. De huidige afkoopsommen die er nu bij elk interimcontract boven het hoofd van de werkgevers hangt, is resoluut onverantwoord. Met het voorstel van Dermagne komt er hopelijk een einde aan het perverse verdienmodel van de uitzendkantoren.”
Het werken met uitzendkrachten is in de bouwsector heel gebruikelijk en ook nodig. Uitzendarbeid zorgt voor meer flexibiliteit in de bouw. Werkgevers kunnen extra krachten aantrekken bij piekmomenten of vakspecialisten tijdelijk inzetten op specifieke projecten. Zo waren er in het tweede kwartaal van 2023 maar liefst 6.737 uitzendkrachten in de bouw actief. Willen werkgevers de uitzendkracht aanwerven, dan moeten zij een afkoopsom betalen.
Freelancers in de bouw
Bouwunie grijpt de gelegenheid aan om er nogmaals voor te pleiten freelancers toe te laten in de bouw, naast uitzendarbeid. Freelancer zijn in de bouw biedt heel wat voordelen. Je moet zelf weinig investeringen doen. Als werkgever kan je freelancers gericht inzetten. En ook de consument heeft er baat bij, want bouwprojecten kunnen sneller starten. Vandaag werken steeds meer arbeiders in bijberoep. Zij zijn zelf vragende partij om als freelancer aan de slag te gaan. Maar de wetgever en inspectiediensten reageren verkrampt en beschouwen de freelancer in de bouw snel als schijnzelfstandige. Onterecht.
https://www.bouwunie.be/nl/© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer