Op 2 oktober is de nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater in werking getreden. De VMM werkte samen met het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en andere partners een technisch achtergronddocument uit. Dit is een handleiding met praktische voorbeelden en verduidelijkingen van de nieuwe regels. Op die manier kunnen architecten, vergunningsaanvragers en vergunningverleners de nieuwe verordening correct toepassen.
Het technisch achtergronddocument heeft tot doel de GSV hemelwater te verduidelijken en te kaderen. Op 10 februari 2023 keurde de Vlaamse Regering een nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening (GSV) voor hemelwater goed. De nieuwe verordening treedt in werking op 2 oktober 2023. Voor projecten op het openbaar domein wordt deze vanaf begin 2025 van toepassing.
Met praktische voorbeelden en verduidelijkingen legt het technisch document uit hoe de GSV hemelwater in de praktijk kan toegepast worden. Het document richt zich naar architecten, vergunningaanvragers en -verleners.
De GSV hemelwater bepaalt wanneer en onder welke voorwaarden bij bouwprojecten en verhardingen hemelwatergebruik, infiltratie of buffering van hemelwater moeten uitgevoerd worden.
Klimaatverandering, met toenemende kans op hevige regenbuien en langere periodes van droogte, verplicht ons om hemelwater nog meer ter plekke vast te houden, meer hemelwater te gebruiken en het te infiltreren. De nieuwe GSV hemelwater gaat dan ook verder op het pad van de eerdere verordeningen uit 2004 en 2013, maar breidt het toepassingsgebied uit en scherpt de voorwaarden aan. De nieuwe GSV Hemelwater 2023 vervangt de verordening van 2013.
(bron VMM)
https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/publicaties/afbeeldingen/technisch-document-gsv-2023.pdfhttps://www.integraalwaterbeleid.be/nl/publicaties/technisch-achtergronddocument-bij-de-gsv© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer