Nieuwe PFAS-regelgeving grondverzet dreigt (wegen)bouw stil te leggen volgens Bouwunie

Gepubliceerd op 21-09-2023 15:54

“Natuurlijk hebben we er niets op tegen dat de regels bij grondverzet strenger worden op het vlak van PFSAS. Het gaat over jouw en mijn gezondheid. Maar het moet natuurlijk allemaal haalbaar en betaalbaar blijven. Voert minister Demir de nieuwe PFAS-regelgeving effectief op 1 januari 2024 in, zoals te horen is, dan dreigen vertragingen in de bouw & wegenbouw. Of vallen werven in het slechtste geval stil”, waarschuwt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. In juli keurde de Vlaamse regering het zogenaamde Tijdelijk Handelingskader voor het gebruik van PFAS-houdende bodemmaterialen goed. De impact op de bouw is groot. Zo moeten bestaande technische verslagen vanaf 250 kubieke meter ofwel bijkomend geanalyseerd ofwel opnieuw geïnterpreteerd worden. In vele gevallen moeten ook nieuwe of bijkomende staalnames gebeuren. “Niet alleen geeft dat extra kosten, maar ook vertraging. Bodembeheerorganisaties kunnen de extra stroom aan aanvullende onderzoeken niet tijdig verwerkt krijgen. En dat is slecht nieuws voor lopende en geplande werven”, aldus Waeytens. De bouworganisatie vraagt om de activatie van de nieuwe PFAS-regels uit te stellen tot 1 januari 2025. En om de invoering gefaseerd te laten gebeuren. Daarnaast pleit Bouwunie voor een totaalaanpak. “Het is treffend dat enkel de bouw moet opdraaien. Terwijl de productie of het gebruik van PFAS in heel wat toepassingen zoals waterafstotende kledij, plastic folies rond voedingswaren of antiaanbakpannen buiten schot blijven. Dan is dat is dweilen met de kraan open. Je lost het PFAS-probleem niet op door enkel de grondsanering aan te pakken”, besluit Waeytens. Bouwunie stuurde de betrokken minister intussen al een brief om haar vraag tot uitstel ter harte te nemen.

De nieuwe regelgeving vraagt extra acties op alle bestaande technische verslagen. Verslagen zonder PFAS-onderzoek moet je bijkomend laten analyseren. Die met PFAS-onderzoek vergen een nieuwe interpretatie. Wil je PFAS-houdende grond hergebruiken, dan moet je die grond verplicht saneren. Opnieuw een bijkomende kost en vertragend. 

Uitstel en fasering

Bouwunie vraagt om de inwerkingtreding van de nieuwe PFAS-regelgeving uit te stellen tot 1 januari 2025. En om de invoering gefaseerd te laten gebeuren. “Start met de bouwvolumes met minstens 20 000 kubieke meter grondverzet. En zak dan per jaar met 5 000 kubieke meter grondverzet. Zo zitten we over enkele jaren aan het minimumvolume van 250 kubieke meter. Dat geeft alle betrokken actoren de tijd om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen. Uiteraard allemaal binnen een totaalaanpak van de PFAS-problematiek”, aldus Waeytens.

(bron: Bouwunie)

Webinar op donderdag 5 oktober 2023 (12u)

Bouwunie nodigt je graag uit voor het webinar: "Een nieuw tijdelijk handelingskader PFAS: wat moet je doen bij grondverzet?" waar zij je graag informeren over de bijkomende regelgeving. Je krijgt een overzicht van de aanpassingen en de consequenties die dat voor grondverzet groter dan 250m³ tot gevolg heeft. Timothy Geerts, Diensthoofd Grondwijzer legt je in 40 minuten uit wat je moet voorzien in jouw volgende offertes en wat je moet doen voor de al lopende dossiers.

Inschrijven:

https://www.bouwunie.be/nl/session/webinar-PFAS-2023Kaart met GRC's en TOP's > www.grondcentra.behttps://www.wegenbouw.be/bedrijf/zoeken/aannemers_grondwerken