Sectoraal akkoord bouwsector 2023-2024 werd ondertekend

Gepubliceerd op 26-06-2023 15:01

De sociale partners binnen het PC124 (bouw) bereikten op 8 juni een ontwerp van sectoraal akkoord. Dit akkoord is vandaag, 26 juni 2023, door alle sociale partners definitief goedgekeurd én ondertekend. Het sectoraal akkoord wordt nu verder uitgewerkt in uitvoeringscao’s. 

werf Oosterweel (linkeroever)werf Oosterweel (linkeroever)

Sectoraal akkoord bouw: "Voorbeeld voor andere sectoren"

“Ik ben zeker een tevreden man. Het akkoord 2023-2024 dat we vandaag met de partners in de bouw ondertekenden, is een evenwichtig akkoord. Eén dat ondanks de loonnorm aandacht heeft voor de koopkracht van arbeiders en de kmo-werkgevers ondersteunt. De genomen stap in de harmonisatie van het aanvullend pensioen in de bouwsector is zelfs een voorbeeld voor andere sectoren”, glundert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Voor de werkgevers betekent de stap (1,65% bruto-jaarlonen) geen meerkost voor de arbeiders. We slaagden erin om de stijging van de loonkost tot een absoluut minimum te beperken”, aldus Waeytens. Zowel arbeiders en bedienden gaan bij een volledige harmonisatie tegen 2030 kunnen genieten van een aanvullend pensioenplan van 2,65%. Vakbonden en werkgevers geraakten het in dit akkoord verder eens over de modaliteiten voor de koopkrachtpremie, mobiliteitsvergoeding, de tewerkstelling van studenten en opleidingen. “Het waren zeker geen makkelijke onderhandelingen. Maar falen was geen optie. Het was in het belang van zowel werkgevers als werknemers om een compromis te vinden”, besluit Waeytens. 

Koopkrachtpremie
De sociale partners kwamen een koopkrachtpremie overeen van 250 euro als de winst in 2022 15% hoger lag dan de gemiddelde winst in de periode 2019-2021. Lag die 25% hoger, dan gaat het over 500 euro. Bedrijven met uitzonderlijke resultaten (50% meer winst) moeten hun arbeiders een premie van 750 euro toekennen.  

Tewerkstelling studenten
Voor werkgevers die jongeren willen tewerkstellen op zaterdag is er goed nieuws. Voortaan zullen ook studenten zonder bouwopleiding kunnen proeven van de sector. Om ze warm te maken worden de studentenlonen alvast gevoelig opgetrokken.

Opleiding
Bouwbedrijven hechten veel belang aan de opleidingen van hun arbeiders. Zo komt er bij bedrijven met 20 werknemers en meer een individueel opleidingsrecht van 2,5 dag per jaar én is er al een groeipad naar 2030 met de bedoeling dan op 5 dagen individueel opleidingsrecht uit te komen.  Voor de kmo’s is het belangrijk dat zij de verplichting niet krijgen opgelegd, en kunnen ze hun huidige pragmatische opleidingsstrategie (vaak op informele wijze) verder zetten. Er komen ook nog sectorale jobcoaches. Die zullen arbeiders helpen om zich binnen het bedrijf of de sector te heroriënteren.

Mobiliteit
Ook is er aandacht voor de verplaatsingen die de arbeiders moeten maken. Zo krijgen bouwvakarbeiders een extra vakantiedag indien ze op jaarbasis 30.000km buiten hun arbeidsuren afleggen. Er is ook nog aandacht voor de alleenrijdende chauffeur die een hogere vergoeding zal ontvangen.

Andere belangrijke beslissingen

•    Optrekken ecocheques van 100 euro naar 115 euro
•    Bouwmaterialen mogen klanten beleveren op zaterdag
•    Een bijkomende anciënniteitsdag na 30 jaar ondernemingsanciënniteit.
•    Verlenging landingsbanen en SWT-stelsels 

(bron: Bouwunie)

Meer details:

https://www.bouwunie.be/nl/news/sectoraal-akkoord-2023-2024-ondertekend