Regenwaterrecuperatie met verticale infiltratiebuizen in gemeente Mol

Gepubliceerd op 24-04-2023 15:55

Centrum West in Mol ondergaat momenteel een metamorfose. DCA Infra legt er een nieuw rioleringsstelsel aan en vernieuwt de volledige weginfrastructuur. Hergebruik van regenwater maakt een belangrijk deel uit van de aanpassingswerken. Leverancier Deschacht mag hiervoor bijna 200 verticale infiltratiebuizen leveren vanuit het filiaal in Geel. De werken gebeuren in verschillende fases. Fase 1, de grondwerken, gingen van start in oktober 2022, de finale oplevering staat gepland eind 2023.

bron foto's: (c) Deschachtbron foto's: (c) Deschacht

Duurzaam bouwen, verbouwen en heraanleggen is ook van tel bij grote infrastructuurwerken als deze. De gemeente Mol laat daarom de riolering en de weginfrastructuur in Centrum West in een nieuw jasje steken. Recuperatie van regenwater door middel van infiltratie moet het gemeentecentrum een meer ecologisch karakter bezorgen. “De regenwaterriolering bestaat voor 90% uit infiltrerende poreuze buizen”, vertelt Kris Aerts, projectleider bij aannemer DCA Infra. “Daarnaast plaatsen we bijna 200 verticale infiltratiebuizen van 6 meter die we aansluiten op de straatkolken.”

Grondwater op peil houden

Regenwater dat in de kolken belandt, loopt vervolgens in de verticale infiltratiebuis waardoor het terug in de bodem kan dringen. Het doel? Wateroverlast beperken en het grondwater op peil houden. “De buizen hebben een lengte van 6 meter en een diameter van 30 centimeter”, verduidelijkt Sven De Geyter, commercieel medewerker riolering & afvoer bij Deschacht. “Het zijn geperforeerde polypropyleen buizen, omhuld met geotextiel en onderaan voorzien van een stop. Bovenaan de buis bevindt zich een rubberverbinding om met kunststof buizen de aansluiting op de kolk te realiseren.”

Primeur voor de aannemer

DCA Infra had nog geen ervaring met de plaatsing van een verticale infiltratie. Kris Aerts: “In Nederland wordt het veel meer toegepast tegenover in België. Zelf hadden we nog niet gewerkt met dit type infiltratie. De medewerkers van Deschacht stonden ons bij met zowel advies als de nodige materiaalkennis.” DCA Infra won ook advies in bij een grondboorbedrijf. “De uitdaging bestond erin om een voldoende groot gat te boren tussen de verschillende nutsleidingen en riolering die zich onder het wegdek bevinden zonder de stabiliteit op enige manier aan te tasten.

Uiteindelijk bleken boringen met een spiraalboor in combinatie met droogzuiging het gewenste resultaat op te leveren”, legt Kris Aerts uit. “Zodra het boorgat aan de eisen voldoet, plaatsen we de verticale infiltratiebuis die we vervolgens omstorten met drainerende kiezel. Naast de aansluiting op de kolk zorgen we ook voor een overloop gemaakt van infiltrerende buizen die we aansluiten op de RWA-hoofdriolering.”

(bron: Deschacht)

https://www.wegenbouw.be/bedrijven/759331/deschachthttps://www.deschacht.eu/
Gemeente Mol zet sterk in op regenwaterrecuperatie met verticale infiltraties van DeschachtGemeente Mol zet sterk in op regenwaterrecuperatie met verticale infiltraties van Deschacht