Klimaatbestendig inrichten belangrijk thema op Dag van de Openbare Ruimte

Gepubliceerd op 01-12-2016 10:04

Water & Klimaat is nog nooit zo actueel geweest. Op de "Dag van de Openbare Ruimte 2017" wordt hier dan ook ruim aandacht aan besteed. Het duurzaam (her)inrichten van de openbare ruimte is, voor nu en in de toekomst, de belangrijkste taak van de stadsbestuurders. Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte, op 1 & 2 februari 2017 te Brussel, vindt u oplossingen voor het klimaatbestendig maken van de stedelijke leefomgeving.

Steden in Europa zijn kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering en voor weersextremen. Die kwetsbaarheid komt voor een deel voort uit een groeiende stedelijke bevolking. In Europa woont 70% van de bevolking in stedelijke gebieden, en in 2050 is dat meer dan 80%. De concentratie van bevolking en het economisch kapitaal maakt steden gevoelig voor externe invloeden. Klimaatverandering en de variabiliteit in het weer bedreigt steden, door toename van de frequentie van hittegolven, extreme regenval, droogte en het veranderde risico van overstroming door de zee of rivieren.

Het duurzaam (her)inrichten van de openbare ruimte is, voor nu en in de toekomst, de belangrijkste taak van de stadsbestuurders. Grotere hoeveelheden regenwater met wateroverlast als gevolg, droogte, hittestress in steden, overstromingen door rivierwater of zeespiegelstijging en veranderende dag- en nachttemperaturen zorgen ervoor dat steden hun openbare ruimte klimaatbestendig moeten inrichten. Het niet of slecht opvangen en afvoeren van regenwater heeft bijvoorbeeld al voor honderden miljoenen schade gezorgd.

Steden zijn dynamische systemen, die voortdurend in ontwikkeling zijn. Om bestaande structuren aan te passen aan een veranderend klimaat zijn met kennis onderbouwde beslissingen nodig. Kennis is nodig over de gevolgen van klimaatverandering en de gevoeligheid van steden, maar ook over de mogelijke maatregelen en hoe deze ingepast kunnen worden in en voordelen hebben voor de stedelijke ontwikkeling.

Deze kennis wordt gedeeld op de beursvloer van de Dag van de Openbare Ruimte. Tijdens deze vakbeurs vindt u oplossingen voor het klimaatbestendig maken van de stedelijke leefomgeving. Op de beursvloer vindt u duurzame oplossingen voor de bijkomende problematieken.

 

www.openbareruimte.be